Streetwear hitter

De fleste unge herhjemme klæder sig efterhånden i streetwear på den ene eller anden måde – og her på 2trendy har vi således også et stort udvalg af streetwear. Streetwear er mange ting, og uanset du er mest til skjorter eller hoodies, kan du finde et stort udvalg her på 2trendy. Men hvor kommer streetwear i grunden fra, hvor finder streetwear producenter deres inspiration og hvilke danske producenter skal du holde øje med? Alt dette og mere til prøver vi at dække i dette blogindlæg.

Historien bag streetwear

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHvis vi starter med definitionen fra Wikipedia, så er streetwear ”a distinctive style of street fashion” – og så meget kan de fleste vist blive enige om. Basalt set referer streetwear endvidere til, at moden er blevet skabt på gaden – og at stilen derefter er blevet taget op af modehusene. Normalt fungerer det jo omvendt, hvorfor streetwear har været til at skabe og forandre modetendenserne. Streetwear begyndte så småt at komme til verden i 80’erne, hvor en gruppe fra surfer- og skaterkulturen begyndte at præge undergrundsmoden, som en respons på popkulturen og det hippe modetøj. Vestkysten havde mange skatere og surfere, og gademoden begyndte at lade sig inspirere af denne kultur og ikke mindst hiphop. I starten var produktionen af streetwear meget primitiv og beskeden – men det tog hurtigt fart, da mange unge mennesker øjnede muligheden for selv at skabe deres egne t-shirts, sneakers og jeans – og således også deres egen stil og udtryk.

En af de ledende figurer indenfor streetwear bevægelsen i 80’ernes USA, er en mand ved navn Shawn Stussy – der stadigvæk er aktiv og innovativ indenfor streetwear. Shawn Stussy startede med at placere sin signatur på surfboards og t-shirts, og sidenhen blev hans kollektioner båret af kendte skatere, punkere og sportsstjerner.

Streetwear udviklede sig gennem 90’erne, og der blev især hentet inspiration fra hiphop-verdenen. Shawn Stussy og andre brugte forskellige elementer fra musik, teater og kunst i deres kollektioner – og det er i høj grad en trend, der fortsat benyttes af mærker som eksempelvis Cityfellaz. I slutningen af 90’erne begyndte frontløberne inden for streetwear at lade sig inspirere af især Japan. De japanske designere lod sig inspirere af popkultur, legetøj og computerspil – og det fandt de amerikanske streetwear designere både interessant og nyskabende. En anden dimension af streetwear, der især kom til syne i 90’erne, var inspirationen fra amerikansk sport. Især stjerner som Michael Jordan og hans kolleger fra NBA var med til at udbrede streetwear – og de fleste kender vist også til eksempelvis Converse Allstar, Adidas og Nike.

I 00’ere er streetwear blevet alle-mands-eje – og det er især blevet populært blandt unge. Internettet har ligeledes været en stor drivkraft bag fremdriften af streetwear, da det er blevet nemmere at udbrede og sælge kollektioner og ideer. Dertil kommer, at alle kan begynde at designe deres egen t-shirts eksempelvis – og på denne måde udfordre og forandre moden. I det følgende afsnit skal vi kigge lidt på de store spillere indenfor streetwear.

De (næste) store streetwear brands

One Green Elephant-M Skinny leg-Crayon Wash-front

Der er mange eksempler på forskellige brands – både i ind- og udland – som har gjort sig bemærket indenfor streetwear, og der er rigtige mange mærker, som har været med til at skabe moden og de hotte trends. I dette afsnit kigger vi lidt nærmere på nogle af de helt store newcomers blandt udenlandske streetwear brands.

One Green Elephant er et japansk-europæisk brand, der søger at designe innovativt tøj til mænd og kvinder. One Green Elephant er et nyt mærke her på 2trendy, og vi er vilde med stilen. Det er helt sikkert et mærke, som du skal holde øje med – og deres kollektioner er vildt fede. One Green Elephant startede tilbage i 2006, og deres fokus har været på at skabe denim-tøj. I dag skaber dette brand, med hovedsæde i Tyskland, en bred kollektion med både jeans, t-shirts og sweatshirts.

Hoodiebuddie er et innovativt brand, der har lavet noget så vildt, som hættetrøjer med indbyggede høretelefoner. Langt hen ad vejen handler streetwear om at skille sig ud, og producere innovativt tøj, der provokerer og sætter tankerne i gang. Dette har Hoodiebuddie formået i allerhøjeste grad – og man kan næsten kun have respekt tilovers for dette amerikanske brand, der formår at distancere sig fra de andre kendte mærker.

Bellfield er som udgangspunkt ikke et nyt tøjmærke, da brandet har rødder tilbage til 70’erne – men det er relativt nyt på den danske modescene. Hos 2trendy har vi et stort udvalg af Bellfield, da det er et brand, der formår at forny sig hele tiden. Deres kollektioner drager inspiration fra hele verden, og på trods af mærkets alder, formår Bellfield fortsat at innovere og mænge sig med de store drenge.

Streetwear i Danmark

cheff records-sweat-grey-profil

Streetwear-bølgen startede for alvor i Danmark, da Kim Carlsen åbnede sin butik, Flavour, i 1993. Dengang var der megen fokus på skatermiljøet – og dette kom således også til udtryk i det streetwear, som de unge købte. I dag er streetwear ikke designet til én bestemt målgruppe, og der er mange danske brands, som gør sig bemærket indenfor for produktionen af streetwear. I dette afsnit kigger vi favoritterne hos os på 2trendy.

Cheff Records er som udgangspunkt et pladeselskab, der står bag navne som eksempelvis TopGunn, Kidd og Raske Penge. Men, det er også en virksomhed, der er begyndt at lave deres egen tøjkollektion – heriblandt t-shirts, caps og hoodies. Cheff Records’ kollektion er kendetegnet ved ’back to basics’, og der er ikke mange dikkedarer. Det er oldschool streetwear, og det er vi vilde med!

Engel Original har sine rødder i klassisk arbejdstøj – og de nye trends har medført, at arbejdstøj er blevet vildt populært blandt streetwear-generationen. Engel Originals kollektioner er bundsolide, og kvaliteten er i særklasse. Det er en god blanding af dansk kvalitet og modebevist design.

Brand8 er et nyt stjerneskud på den danske modehimmel – og de har formået at skabe megen hype på kort tid. En af de ting vi er vilde med, foruden deres fede stil, er at meget af deres overskud går til danske velgørenhedsorganisationer. Brand8 har bl.a. været med til at støtte Den Gule Flyver og Aidsfonden.

Således blev det også afslutningen på denne gennemgang af streetwear, og vi er kommet med nogle bud på de fedeste streetwear mærker. Hvad synes du om dette blogindlæg – og hvad er dine favoritbrands? Smid en kommentar til indlægget og lad os høre, hvad du synes.

Husk du kan fange os på Facebook og Google+.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *