Guide: Vælg rigtige skjorte og den rigtige butterfly

Vi nærmer os med hastige skridt afslutningen på år 2014, og det betyder jo normalvis en masse fester, god mad og (forhåbentligt) godt selskab. I den forbindelse står Nytårsaften formentlig i centrum, og her er det særligt vigtigt for mange, at tøjet sidder lige i skabet. No pun intended.

For rigtigt mange unge mænd, så giver Nytårsaften anledning til at lufte jakkesættet, skjorten og butterflyen. Desværre så er det ikke alle, der får valgt farvesammensætningen lige heldigt hver gang. Men er du en af dem, der måske ikke er helt stærk i at sammensætte den helt rigtige skjorte med den helt rigtige butterfly – så sidder du i held. For i dette blogindlæg får du en komplet guide til sammensætningen af skjorte og butterfly.

Der er noget helt særligt over at trække i jakkesættet; særligt for de af os, der ikke går rundt i den slags til hverdag. Det ender dog desværre ofte i kedelige farvesammensætninger; og ofte er det hele i sort/hvid. Sådan behøver det dog slet ikke at være – særligt ikke Nytårsaften, hvor man godt må skille sig lidt ud. Vi tager således et grundigt kig på forskellige kombinationer af skjorte og butterfly, så du er godt klædt på til årets største festdag.

Basal farveteori

Rolig nu, vi er ikke tilbage i håndarbejde eller billedkunst – vi skal blot runde lidt baggrund for de forskellige sammensætninger af skjorte og butterfly. Det er nemlig de færreste unge mænd, der helt grundlæggende forstår at sammensætte forskellige farver. I den forbindelse kan det derfor være sundt at genopfriske din farvelære fra sjette klasse. Det klarer vi hurtigt ved at kigge på det klassiske farvehjul, der er illustreret nedenfor.

farvehjul

Det største problem i forbindelse med skjorte og butterfly er, at det ofte ender i kedelige farvesammensætninger. Du kender det sikkert selv; vi tyr ofte til den hvide skjorte og den sorte butterfly. Med andre ord; det sikre valg.

Men der er rig mulighed for at sætte kulør på din garderobe ved at variere farverne på din skjorte og din butterfly. Der er naturligvis visse omstændigheder, der kræver det sikre valg – men i forbindelse med fest og farver, der kan du godt tillade dig at variere lidt.

Farvehjulet illustrerer forskellige farver og nuancer – men vigtigst af alt, så illustrerer farvehjulet primær- og sekundærfarver samt kontrast- og komplementærfarver. Det er vigtig viden, for det giver dig information om hvilke farver, der passer godt sammen. Som udgangspunkt er det næsten altid nemmere, at parre to kontrastfarver end to komplementærfarver; eksempelvis en mørkeblå skjorte og en bordeauxrød butterfly.

Årsagen til at komplementærfarver sjældent fungerer, er fordi det er meget at kapere for vores øjne – og derfor virker meget overvældende, når det bæres i fuld effekt. Løsningen er at variere nuancerne af komplementærfarverne, når du vælger din skjorte og din butterfly. Der er dog en ufravigelig regel; din butterfly SKAL altid være mørkere end din skjorte.

Vælg din butterfly med omhu

Du bør altid købe pæne butterflys i god kvalitet. Og bemærk i den sammenhæng, at det ikke nødvendigvis betyder dyre butterflys. Her på 2trendy har vi eksempelvis et stort udvalg af kvalitetsbevidste butterflys, der ikke koster en formue. Har du på anden side udviklet en smag for grimme butterflys, så kan vi (eller andre for den sags skyld) desværre ikke hjælpe dig.

Hvad angår størrelsen på din butterfly, så er det igen lidt op til den personlige præference – men som udgangspunkt bør de fleste holde sig fra de helt tynde eller små butterflys. Ligeledes kan butterflys med en mat nuance eller tekstureret overflade være at foretrække, da det er nemmere at bære.

Hvide skjorter

Okay, så fik vi det grundlæggende på plads – og vi kan nu begynde på noget af dét, der er lidt sjovere. Vi skal nemlig til at kigge på forskellige kombinationer af skjorte og butterfly, som du kan bruge til din næste fest. Hvis vi skulle bestemme, så havde du allerede hvide, lyseblå og stribede skjorter hængende i skabet, men alting har jo sin begyndelse – og sandheden er nok snarere den, at de fleste kun ejer én eller to fine skjorter; og den/de er som oftest nok hvid.

Det er derfor også naturligt, at den første skjorte vi kigger på er hvid (selvom det ret beset ikke er en farve, men det klarer du nok alligevel). Det er lige vigtigt at pointere, at vi ikke tager hensyn til farven på dit jakkesæt i denne guide, men da chancerne for at dit jakkesæt er enten sort, gråt eller navyblåt – så er du godt dækket ind.

En af årsagerne til at de fleste vælger den hvide skjorte, fremfor så mange andre muligheder, er alsidigheden. For den hvide skjorte er uden tvivl den mest alsidige skjorte, der kan købes – og den giver dig ovenikøbet rig mulighed for at variere farverne på din butterfly. Det er næsten uanset hvilken type eller farve af butterfly du vælger, så kan det se godt ud på en hvid skjorte.

En ting du skal huske på, når du vælger den hvide skjorte fra samlingen, er dog at din butterfly bør have karakter. Den hvide skjorte er plain, og derfor bør din butterfly være fuld af farve, mønster eller tekstur.

Tip: Klik på billederne for at komme til produktet!

kronstadt-johan-white-profil-p ommer-minimum-chris-white-profil-p selected-collect-white-profil-p
minimum-london-bowtie-silver-grey-mell-butterfly-pselected-16039132-coctail-bowtie-idx-navy-blazer--butterfly-pselected-16039132-coctail-bowtie-idx-winetasting-butterfly-p

Lyseblå skjorter

Hvis du har mod på at bevæge dig lidt væk fra det sikre valg, som er den hvide skjorte – så er den lyseblå skjorte et rigtigt fint sted at starte. Det er nemlig en klassisk skjortefarve, der dog giver dig rig mulighed for at afprøve dine evner indenfor farvesammensætning. I det nedenstående får du nogle pointers, der gør dig i stand til at vælge den helt rigtige butterfly til din lyseblå skjorte.

Et godt sted at starte, er ved at vælge en butterfly i samme farve-familie som din skjorte. Det er dog en forudsætning (som nævnt tidligere), at butterflyen er mørkere end skjorten – og oftest ser det også bedst ud, såfremt butterflyen er mønstret eller har tekstur. Et eksempel er en mørkeblå butterfly med prikker – eller vores mørkeblå butterfly med anker.

Orange er en komplementærfarve til lyseblå, og en mørkere orange virker særligt godt sammen med en lyseblå skjorte. Ligeledes er en bourdeaux butterfly et særligt godt valg, da de mørke nuancer af rød er kontrastnuancer til den lyseblå farve.

kronstadt-johan-lt--blue-profil-p les-deux-oxford-shirt-norgaard-blue-str-m-profil-p selected-collect-light-blue-profil-p
butterfly-blue-prik-pbutterfly-blå-anker-bowtie-blue-anchor--pbutterfly-bordeaux-anker-p

Stribede skjorter

De stribede er skjorter er lige en tand mere interessante en de ensfarvede skjorter – men det er også her, hvor du for alvor kan gå helt galt i byen. Det er svært at komme alt for galt afsted med en hvid eller lyseblå skjorte, men det kan sagtens lade sig gøre med de stribede varianter. Det forholder sig jo således, at de basale farveregler fortsat gælder for stribede skjorter – men eftersom du allerede har introduceret en farve og et mønster, så skal der tænkes lidt ekstra over din butterfly.

Det sikre valg er at vælge en ensfarvet butterfly; enten i en mørkere nuance eller i en komplementær- eller kontrastfarve. Det kan dog sagtens lade sig gøre at kombinere stribede skjorter med mønstrede butterflys, så længe du husker på den almengyldige regel; variér altid størrelsen på de mønstre du kombinerer.

Vi kan tage udgangspunkt i dette eksempel: skjorter med tynde striber bør altid kombineres med butterflys, der har større og tykkere mønstre. Ligeledes bør skjorter med brede striber altid kombineres med butterflys, der har mindre, tyndere eller mere diskrete mønstre eller motiver.

Ligeledes kan du sagtens kombinere en stribet skjorte med en stribet butterfly – den samme regel er blot gældende. Der er således ikke noget der forhindrer dig i, at kombinere en skjorte med tynde striber med en butterfly, der har bredere eller tykke striber.

Et sidste tip, der kan hjælpe dig til at vælge den rigtige butterfly, er at vælge en butterfly, der har en anden vinkling på striberne. De fleste stribede skjorter har vertikale striber – og her kan det være en fordel at vælge en butterfly, der har horisontale eller diagonale striber. Det hjælper til at bryde det vertikale mønster, og det skaber en fed kontrast.

Udover ovenstående pointers, så er alle mønstre fair play; herunder polkaprikker, ankre og hvad du ellers kan finde på. Det handler jo i bund og grund om personlig præference, så du skal blot slå dig løs.

butterfly-bordeaux-prik-p butterfly-leo-p butterfly-leo-sort-p

Afsluttende kommentar

Det er ikke nogen smal sag at kombinere skjorter med de rigtige butterflys – og det er de færreste, der mestrer det til punkt og prikke. Vi har dog forsøgt at skabe en guide, der kan hjælpe dig godt på vej, så du ikke bliver til grin hos alle modemændene.

Som med alt andet; øvelse gør mester – og det gør sig i høj grad også gældende hvad angår påklædning. Vi håber du har mod på at sammensætte dit eget outfit, og at du rocker det til fulde. Skriv endelig en kommentar til indlægget, hvis du har tips og tricks til at sammensætte skjorte og butterfly.

Husk at du altid kan finde 2trendy på FacebookGoogle+Twitter og Instagram.

One thought on “Guide: Vælg rigtige skjorte og den rigtige butterfly

  1. […] sammenhænge; både i afslappede sammenhænge, men så sandelige også i festlige lag. Den er meget nem at kombinere med en butterfly, hvilket giver et meget modent og stilet udtryk. Ligeledes er den nem at kombinere med et par jeans […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *